Het creëren van meer welzijn door de praktijk van bewust ademen

Theoretische benaderingen van gezondheid en welzijn zijn prima, maar echte resultaten kunnen alleen worden bereikt door een praktische en pragmatische benadering. En Bewust Ademen is precies zo’n benadering. Onze algehele gezondheid – lichamelijk, emotioneel en psychologisch – is direct verbonden met onze ademhaling. Ons vermogen om stress te voorkomen en te beheersen, en daardoor de kwaliteit van ons leven te verbeteren, is rechtstreeks verbonden met onze ademhaling.

Om een onrustige geest te kalmeren en een gejaagd lichaam te ontspannen, adem je diep, langzaam en zacht. Door op deze manier te ademen, kalmeer je op natuurlijke wijze de geest en ontspan je het lichaam. Wanneer je diep, rustig, zacht en bewust ademt, begin je ook twee belangrijke hormonen die betrokken zijn bij de stressrespons onder controle te krijgen: adrenaline en cortisol.

Bewust Ademen is niet ingewikkeld of moeilijk. Probeer het nu maar. Speel met dit eenvoudige ademhalingspatroon: een 2 op 1 verhouding. Dat betekent dat je de uitademing twee keer zo lang laat zijn als de inademing.

Als je 1 keer inademt, adem dan 2 keer uit.

Als je 2 tellen inademt, adem dan 4 tellen uit.

Als je 3 tellen inademt, adem dan 6 tellen uit.

Als je eenmaal in een rustig ademhalingsritme bent, stel je dan voor dat je naar jezelf kijkt van boven of buiten je lichaam. Zie jezelf volledig en vrij ademen, en voel je uitgerust, vredig, helder, kalm en energiek. Wanneer we interne harmonie en evenwicht visualiseren, versterken we onze intuïtieve spirituele vermogens, en kalmeren we ook onze logische analytische geest.

Door je op deze manier tot je adem te wenden, kun je negatieve gedachten of ongemakkelijke gevoelens achter je laten, en kun je je comfort en kalmte terugwinnen in tijden van stress. Door de beoefening van Bewuste Ademhaling veroorzaken we feitelijk fysieke, anatomische en structurele veranderingen in de hersenen en het zenuwstelsel, wat resulteert in blijvende voordelen.

Door het vermogen te ontwikkelen om ontspanning en ademhaling te combineren, door bewust te focussen op kalmte en plezier, verankeren we een zeer vindingrijke toestand in ons lichaam-geest systeem. Met regelmatige oefening begint de ademhaling ons automatisch te herstellen naar een toestand van vrede en evenwicht wanneer we opgewonden of gestrest raken.

Met een beetje oefening, kun je jezelf vernieuwen en herstellen wanneer je maar wilt. Sommige mensen hebben dagen of weken nodig om zichzelf te verjongen. Maar met bewust ademhalen kun je jezelf in een paar minuten vernieuwen en opfrissen. Zie het als het leren van “de kunst van de minuut vakanties.”

Als je een optimale gezondheid wenst, is het niet genoeg om alleen symptomen te behandelen wanneer ze zich voordoen. U moet overschakelen van een reactieve naar een proactieve houding. Naast ademwerk is een manier om pro-actief te zijn de volgende:

Neem vlak voordat u in slaap valt een paar minuten de tijd om ten minste drie positieve ervaringen die u heeft gehad voor de geest te halen: momenten of gebeurtenissen gedurende de dag die u een gevoel van geluk gaven. Dit zal je niet alleen helpen om te slapen als een roosje, het zal ook een onderbewust patroon opzetten, een gewoonte, een neiging om je altijd goed te voelen!

Adem uit voor een telling van 4…

Adem in voor een telling van 2…

Adem uit voor een telling van 4…

Adem in voor een telling van 2…

Terwijl je ademt, ontspan dan bewust de spieren van je lichaam en concentreer je op beelden en gevoelens van genot…

Onderschat de kracht van deze eenvoudige oefening niet. Als je het gedurende de dag af en toe een paar minuten doet, zul je de onmiskenbare voordelen voor jezelf ervaren!

Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen, meditaties en technieken die je kunt gebruiken om meer welzijn te creëren in lichaam, geest en ziel.

Als je meer wilt leren, dan nodig ik je uit om eens een kijkje te nemen op de website van Breathwork Coach, Jacub Klimes. Hij doet Breathwork in Amsterdam en kan je veel inzichten op dit gebied geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *