Hoe herken ik oververmoeidheid en wat kan ik er aan doen?

Oververmoeidheid komt de laatste tijd helaas veel vaker voor, ook bij mensen van jongere leeftijd. Dit komt onder andere door de groeiende rol van social media. In het kort is oververmoeidheid het gevolg van langere aanhoudende vermoeidheidsklachten door bijvoorbeeld problemen met slapen of stress. Oververmoeidheid bestaat uit drie fasen. Het is belangrijk om oververmoeidheid op tijd te herkennen om te voorkomen dat de symptomen en gevolgen verergeren. In dit artikel worden de drie fases van oververmoeidheid besproken en wat je aan deze vermoeidheid zou kunnen doen.

Fase 1: Beginnende klachten

In de eerste fase van oververmoeidheid is de kans het grootst dat je de bijbehorende klachten herkent. Veel mensen zullen de klachten namelijk wel eens ervaren hebben. Hoe jij reageert op deze klachten is van belang om verdere ontwikkeling van oververmoeidheid tegen te gaan. Klachten van fase 1 zijn; sneller moe zijn dan je gewend bent, je niet uitgeslapen voelen na een lange nachtrust, het idee hebben dat je het steeds drukker krijgt en een diep verlangen naar rust of bijvoorbeeld vakantie.

Fase 2: Chronische vermoeidheid

In de tweede fase zal je merken dat je concentratie achteruit gaat en je korte termijn geheugen verslechterd. Ook ben je prikkelbaar. Dit zal ook door mensen om je heen opgemerkt worden. Je hebt nooit meer echt het gevoel dat je uitgerust bent en doet vanalles door elkaar. Je hebt moeite om prioriteiten te stellen waardoor je productiviteit afneemt.

Fase 3: Diagnose van de arts

In de derde, laatste fase zullen er enkele alarmbellen gaan rinkelen. Je begint je angstig en opgejaagd te voelen, wisselt snel van stemming en hebt regelmatig emotionele uitbarstingen. Daarnaast kom je ook slecht in slaap en slaap je niet goed door. Wanneer je deze fase hebt bereikt is het echt tijd om aan de bel te trekken.

Overweeg hulp

Herken jij enkele symptomen uit voornamelijk fase 2 en 3? Neem dit dan voor je eigen belang wel serieus en overweeg om hulp in te schakelen. Vooral wanneer je merkt dat de gevolgen hiervan invloed hebben op jou eigen en sociale leven is het van belang om in gesprek te gaan met een professional. Een voorbeeld van een programma dat jou zou kunnen helpen is het Design Your Life programma van YanaGo. Gaandeweg dit programma zul je merken dat je de regie over je eigen leven terug begint te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *